2019-08-25

Pallohortensiat ja vierailu Puutarha Tahvosilla

Puutarha Tahvoset on pitkäikäinen perheyritys, jonka toiminta alkoi jo 1956 eli yli 60 vuotta sitten, kun Tahvosten perhe perusti Raaseporiin omenatarhan. Puutarhalla viljellään edelleen myös omppuja, mutta toiminta on laajentunut yhdestä pellosta 100 ha alueelle. Heidän valikoimaan kuuluu yhteensä yli 800 eri kasvilajiketta; perennoja, puita ja pensaita!

Tahvoset tuottavat astiataimia noin 800 000 vuosittain ja panostavat vahvasti omaan tuotantoon eli keräävät pistokkaita omilta emokasveilta ja käyttävät lähialueen siemeniä.

Pääsin tutustumaan taimistoon bloggaajatapaamisessa ja ihastelin hienoa kastelujärjestelmää. Se toimii ympäristöystävällisesti suljetussa kierrossa. Ruukkukasveilta yli menevä vesi ja ravinteet kerätään siis talteen ja uudelleen käyttöön. Kastelu hoituu automaattisesti yöaikaan, jolloin haihdunta on vähäisintä.

Tahvosten taimia on saatavissa myös meidän lähimarketista Raumalla. Olen siitä oikein iloinen. Minulla on jo useampi brändisarjoihin 'Proven Winners' tai 'First Editions' kuuluva pensas kotipuutrhassa tai saaressa mökillä. Tamistovierailulta hankin kaksi uutta pallohortensiaa 'Lime Rickey' ja huisin hienon 'Pink Annabellen'. Ne kuuluvat molemmat 'Proven Winners' sarjaan.

Proven Winners kasvit ovat houkuttelevia, sillä ne ovat lähtöisin Pohjois-Amerikasta ja siten myös hyvin Suomen oloihin soveltuvia.

Tahvosten taimivalikoimaa
Hortensiat ovat niin upeita!

Taimiston havukasvialue

Bloggaaajatapaamisessa Minna Mama´s garden blogista bonggasi taimialueelta 'Pink Annabelle' pallohortensiat, joihin taisimme kaikki bloggaajat hullaantua jo ennen taimiviljelmille tehtyä kävelykierrosta katsellessamme kahvipöydässä maljakkoon tehtyä upeaa kukka-asetelmaa. Se olikin sitten menoa. Bloggaajavieraat yksi toisensa jälkeen lastasivat kärryihin kotiin viemisiksi tämän komean ja suloisesti kukkivan pensaan, joka kuuluu Proven Winners-sarjaan.

Pink Annabellet kulkeutuivat lavalla pensasalueelta parkkipaikalle, josta lähdimme kävelykierrokselle 
Taimiston perenna-alueen kukkaloistoa
 

Toinen pallohortensia, jonka hankin Tahvosten taimistolta on 'Lime Rickey'. Se kukkii kauniisti limenvihrein kukinnoin.

Hydrangea arborescens Lime Rickey 'SMNHALR' - Proven Winners
Pink Annabelle - Hydrangea arborescens 'NCH2' - ihanat kukinnot!

Pink Annabelle -Proven Winners sarja


Viime syksyn istutus 'Strong Annabelle' on omassa pihassa kukassa
Angervo Spiraea x 'Tracy' Double Play® Big Bang
Yllä on keväinen kuva Proven Winners -sarjan angervosta 'Double Play Big Bang'. Jänikset kalusivat sen aikalailla maantasalle viime talvena. Kasvi osoittautui kuitenkin sitkeäksi ja teki keväällä kauniit uudet versot, jotka olivat keväällä latvastaan punertavat. 


Tahvosilta tuomani taimet ovat vielä istuttamatta, mutta hyvää istutusaikaa on vielä jäljellä ennen pakkasia

Vilina tuli tarkkailemaan, että mitä touhuan talon seinustalla, kun otin kuvia kasveista

Vastustamattoman upea pallohortensia 'Pink Annabelle'Yhteistyössä mukana Puutarha Tahvoset, Kekkilä, Rudus ja Kotipuutarhalehti.


16 kommenttia:

 1. Oi, miten upean värikylläisen postauksen Tahvosten kasveista teitkään.
  Oli kiva tavata ja vieläpä noin hienoissa merkeissä. Tahvosten taimisto on vaikuttava paikka hienoine kasveineen ja hyvin suunniteltuine toimintoineen. Mikä karkkikauppa se puutarhahörhön näkökulmasta onkaan.
  Hortensiat ovat upeita kasveja ja juuri nyt kauneimmillaan. Taisin olla yksi harvoista, joka Pink Annabelleä ei Tahvosilta ostanut. Ehdin nimittäin ostaa sen jo kuukautta aiemmin.
  Taitaa Vilinakin tykätä ostamistasi hortensioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle! Seuraavalla kerralla kun nähdään niin muistan jo yhdistää kasvot ja blogin :). Ai sinä ehdit jo ennen bloggaajatapaamista löytää tuon ihanuuden.

   Poista
 2. Olipa kiva tavata. Minullekin lähti mukaan Lime Rickey, vihreä kukinto on hauska lisä värillisten kukintojen sekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli mukava tavata kivoissa merkeissä. Yhteinen aika hurahti nopsaan, joten hauska kuulla jälkikäteen, että sinäkin ihastuit tuohon hortensiaan.

   Poista
 3. Hyviä ostoksia oot tehny. Hortenssiat taitaa olla nyt himoittu kasvi. Punaista en oo nähnykkään. Keväällä ostin tuon angervo 'Big Pang' juuri noitten värikkäiden lehtien tautta. Pettymys on, kun kesänmittaan on värit hävinneet. Mielenkiinnolla vuotan enskevättä, liekehtiikö jälleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin tuo Pink Annabelle oli uusi tuttavuus ja se on kyllä superkaunis! Pitääpi tehdä sille hyvä kasvualusta. Älä huoli! Keväällä angervossasi on taas väriä lehdissä. ;)

   Poista
 4. Kaunis postaus, ihanat kukkaset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näin muhevia ja runsaita kukkia oli mukava kuvata

   Poista
 5. So many beautiful Hortensia. Unfortunately it's to cold for them in my garden. Luckily Hydrangea paniculata is hardy, so that one I have. It's loaded with flowers this year.
  Have a nice week.
  Jannicke

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you :) Actually I bought also one new Hydrangea paniculata. More about it in my next post.

   Poista
 6. Hello again
  Thanks for your kind comments on my blog. You asked if 'Verrones Obsidian' is a Dahlia. Yes, it is. And I like that it looks a bit different from other Dahlias. My garden is actually in Sweden. In the woods all the way south in Varmland. Pretty cold winters in the inland.
  Jannicke

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi, nice to know! My garden is by the Baltic Sea coast in SW Finland

   Poista
 7. Oli ilo tavata taas!
  Ja Annabelle taisi lähteä lähes jokaisen bloggarin puutarhaan;)

  VastaaPoista
 8. No niin siellähän se Mammakin hääräili innoissaan hortensioiden kimpussa :) Oli kyllä mukava päivä tuo ja pitkään säilyy muistot siitä mielessä. Täällä on jo hortensiat ja muutkin istutettu maahan ja sopivasti tuli sateetkin silloin istutettujen avuksi. Niin ja nyt sitten vielä tämä aurinkoinen ja jopa helteinen viikko, ihana päätös tälle kesälle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sainpas napattua sinusta hyvän kuvan ;). Minä istuttelin jo pensasmustikat, mutta hortensioiden kanssa on vielä istutus kesken. Ihana lämpö jatkuu, mutta tulisipa tässä välissä taas sadetta!

   Poista