2019-10-26

Lempeä syksy

Syksy on ollut ihana. Pohjoistuuli laantui. Sen jälkeen lämpö on hellinyt maata ja mieltä. Vielä hetki sitten ihailin saaressa syksyn mausteisia värejä. Päivät ovat tuoneet herkullisia värejä, matalalla paistavan auringon säteitä ja odotusta lehtien lennosta.

Kiinansipuli - Höstlök - Allium tuberosum
Lumipalloheisi
Viburnum opulus 'Pohjan Neito'
vin tervehtimässä keväällä istuttamaani lumipalloheitä tontin laidalla. Kastelin pensasta kesähelteillä lukemattomia kertoja. Enää ei tarvinnut kastella. Lumipalloheisi on selvästi kotiutunut saareen. Lehdissä kaunis ruska.

 
Puutarhaharrastukseeni ovat tulleet mukaan havut. Olen alkanut näkemään mökkipihalla paikkoja havuille. Muutaman havuaukkopaikan olen tänä vuonna täyttänyt taimilla. Samalla kivet lisääntyvät pihan näkymissä. 


Kääpiösinikataja - Juniperus squamata 'Blue Star'
Kääpiösinikatajan kaverina on kesällä tänne Eurajoelle saareen muuttanut tähkähelmikkä. Ihanasti Saila Saaripalstalta jakoi omia itse siemenkylvämiään taimia blogikaverien tapaamisessa. Kiitos Saila sain tähkähelmikän! Pikkuruisen pieni tähkähelmikkä on vankistunut kesän ja syksyn aikana ollen nyt oikein voimakkaan oloinen taimi. Erotin sille huolella muista kasveista ja heinistä erilleen oman paikan kivikon keskelle. Jää sinne talven haltuun ja nähdään keväällä. Odotan, että kesällä näen sinun tähkäsi huojuvan.

Tähkähelmikkä istutettu kesällä 2019
Syyshortensia - Hydrangea paniculata, Wim's Red - mökille 2018
Lähiaikoina silmäni ovat löytäneet havujen lisäksi paikkoja muillekin pensaille. Wim's Red syyshotensia on pieni viime syksyn istutus. Sille teen "luomu jänissuojan" kuusen oksista. Laitan muutaman karsitun oksanrangan kehikoksi ja kasaan päälle havut estämään rusakkojen typistysoperaatioita.

Voin kehuskella, että minulta löytyy mökiltä sikses hyvä kokoelma kuusenoksia, joista voin valita sopivat verkkotuet ja muut tilanteen mukaan tarpeelliset kepit.  Vai mitä tuumaatte seuraavasta kuvasta?


Saaren ainokainen vaahtera
Mökin ikkunasta näkyy pieni vaahtera.  Seuraava kesä tulee olemaan kymmenes vuosi mökillä. Tuo  vaahtera on yksi ensimmäisistä kasveista, jonka istutin saareen. Toin taimen Helsingin Laajasalosta vanhan kodin pihasta. Pala minun Helsingin hisoriaa siirtyi vaahteran mukana mökille. Puu on kasvanut hitaasti. Maa taitaa olla aika karua verrattuna Laajasalon rehevyyteen. Olosuhteet lienevät muutenkin ankarammat, vaikka puu kasvaa talon takana suojassa kovimmilta luoteistuulilta.


Vanhaa soutuvenettä ei saatu enää kunnostettua. Vedettiin se kesällä rannasta mökin päätyyn. Siinä minulla nyt paikka mihin kasata syksyn lehdet. Pensasmustikat lisääntyivät kesällä ja ne olen jo saanut verkotettua.



Kesällä istutetut pensashankikit pidentävät syksyistä kukintaa vielä hortensioiden jo lakastuttua. Uudet taimet oikein innostuivat kukkaan syksyn tullen.

Pen­sas­han­hik­ki ‘Cre­me Bru­le’

Pen­sas­han­hik­ki ‘Cre­me Bru­le’

Tämän vuoden osalta mökkikausi alkaa olla paketissa. Joskin muutamia  pieniä talvivalmisteluja vielä tehtävänä....

13 kommenttia:

  1. Havut ovatkin kiitollisia pihan kasveja, kun ovat näyttäviä myös talvella. Meilläkin mökkeilykausi on paketissa, ensi keväänä sitten taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Innostuin istuttamaan vuosi sitten muutaman havun myös kotipihaan. Kestää kyllä aikansa ennen kuin kartiovalkokuusi on mitoissa, jotta voin laittaa siihen kausivalot. Mukava, että olette saaneet mökkikauden pakettiin. Tauon jälkeen on kiva keväällä taas palata sinne!

      Poista
  2. Onpa siellä mukavan näköistä💚 Juuri sopivia kasveja olet kyllä valinnut👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen niin nauttinut mökillä lämpöisistä syyspäivistä. Verkottaminen on mennyt lämpimissä keleissä mukavasti. Huomaan tosiaan istuttaneeni aika paljon uusia kasveja. ;)

      Poista
  3. Mökkeilykausi tosiaan on lopussa, tällä viikolla meilläkin on tehty syystyöt ja käännetty vene odottamaan ensi kesää. Mökille olisi mukava istutella ihania kasveja, kun vaan saisivat olla rauhassa metsäneläimiltä. Sinulla on kyllä vankat suojat ja materiaalia useammallekin kasville:) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä vene yhä vesillä. Viime vuonna jänikset iskivät saaressa hortensioihin, joten tänä syksynä lisäsin verkkoja. Pari rullaa kyllä hupeni helposti ja itseasiassa yksi verkkorulla olisi paikallaan vielä hankkia. Verkkotukia kyllä ois riittävästi! Hyvää viikonloppua!

      Poista
  4. Kasvivalintasi sopivat hyvin saariluontoon. Kuva kääpiösinikatajasta kannon kupeessa on jotenkin hellyttävä. Iso harmaa kanto siinä suojelee pikkuista havua.
    No, on sinulla tosiaan melkoisesti kuusimateriaalia. Eiköhän noilla saa muutaman kasvin jäniksiltä suojaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kääpiösinikatajalle löytyi hauska paikka kuusen kannon juurien välistä :). Mysky kaatoi yhden jättikuusen ja pari mahtikuusta jouduttiin kaatamaan mökin vierestä kun alkoivat kallistua. Siinä nyt on noita monta metriä pitkiä oksia pinossa.

      Poista
  5. Kauniit kuvat mökkimaisemista. 'Creme Brule' on nappivalinta mökille, sillä sen kukinta alkaa niin aikaisin. Ehtii hyvin nauttimaan pääkukinnastakin ennen mökkikauden loppua. Komea väritys vaahteralla. Johtuisiko karusta kasvupaikasta? Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruska on minusta Länsi-Suomessa ollut superkaunis ja pikkuvaahterakin tarjosi siitä osansa. Taitaa itseasiassa olla vähän mysteeri miksi puihin tulee eri ruskan värejä, kun lehtivihreän pakeneminen ei koko asiaa selitä. Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  6. Hyvät kuvat ja taijampa miekin nyt ensimmäisen pensashanhikin hommata ens keväänä! En sen risusesta ja siitä keltasesta muodosta oo aikasemmin välittäny. Tuo valakonen ois kaunis ja Minna tuossa ylemmässä kommentissa kertoo sen aikasemmin käyvän kukkimaan, sai nyt mielen miulla muuttumaan. Ootpa karsinu kuusenoksia ja mukavan kasan oot tehny!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keltaiset on tosiaan oikein jokapaikan pensaita, joita suositaan julkisilla paikoilla. Merkki siitä että pensashankikit ovat vähään tyytyväisiä. Kukinta on kyllä pitkä ja runsas. Keväällä lehdet puhkeavat vähän myöhässä eli voi silloin tuntua risuselta. Hmm, kelpaakohan pensashanhikki jäniksille?...

      Poista