2018-02-18

Multatesti ja chilin kasvatusta

Päätin testata paria eri multaa taimikasvatuksessa. Laitoin osan siemenistä taimimultaan ja osan kukkamultaan. Chili ja kelloköynnös viihtyvät  molemmat käsitykseni mukaan aika ravinteikkaassa maassa, joten ajattelin, että ehkäpä ne itävät yhtä hyvin myös kukkamullassa, jota myytiin isommassa pussissa kuin kotoa jo löytynyt taimimulta.

Chilit ("Apache") ovat itäneet hyvin kylppärin lämmitetyllä lattialla. Ei kestänyt kuin viikon kylvöstä niin sain jo riemuita siitä, kun itämisen merkit tulivat näkyviin. Sekä kukkamullassa että taimimullassa olevat pikkutaimet ovat tällä hetkellä yhtä terhakoita. Kelloköynnöstä koitan kasvattaa ensimmäistä kertaa. Vasta yksi taimi on itänyt. Itämisaika taitaa kelloköynnöksellä olla aika vaihteleva.

 Minikasvivalon alle mahtuu sopivasti neljä taimipurnukka. 11.2. chilit itivät


11.2.

14.2. Apache chili

Basilikan pistokkaat juurrutuksessa
Kelloköynnöstä en vielä olekkaan kuvannut, mutta taimi on tosi iso ja roteva chileihin verrattuna ;) Kelloköynnöksen siemeniä on myös taimimullassa sekä kukkamullassa. Seuraillaan mitä tapahtuu!

Mukavaa viikkoa hiihtolomalaisille ja työviikkoon! Minulla tuo jälkimmäinen edessä.


13 kommenttia:

 1. Hyvä kun testailit :-) olen tällä viikolla laittamassa chilejä ja paprikoita kasvamaan ja tutkailin jo viikonloppuna noita varastossa olevia multapussien jämiä, joten tuli tämä multatesti ihan kreivin aikaan. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin sinähän saat hyvät testit aikaiseksi kun käytät kaikki jämät pois :)

   Poista
 2. Mielenkiintoista!
  Oliko multien välillä paljonkin vahvuuseroa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsen vasta lauantaina tutkimaan pusseja tarkemmin. Palailen asiaan....

   Poista
  2. Taimimullassa on tosi vähän ravinteita: N 270 mg/kg ka, P 190 mg/kg/ka, K 1400mg/kg/ka . Ja kukkamullassa runsaasti 440 mg/kg ka, P 4200 mg/kg/ka, K 4700 mg/kg/ka. Tällä hetkellä kaikki taimet ovat hyväkuntoisia eikä niissä ole kokoeroja. Siirrän ne isompiin ruukkuihin kun juuret alkavat tunkea purkeista ulos ja laitan sitten kaikille kukkamultaa. Tulipa testattua että chileille ei erikseen tarvitse taimimultaa olla :)

   Poista
 3. Mielenkiintoinen testi. Jännä nähdä miten kasvu edistyy eri mullassa, luulisi ravinteikkaamman tuottavan vahvempia taimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakaan tämä chili ei tarvitse alkuvaiheessa taimimultaa, kun kasvaa aluksi taimi- ja kukkamullassa ihan yhtä hyvin. Koulintavaiheessa istutan varmaan kaikki chilit kukkamultaan

   Poista
 4. Sinullakin on mielenkiintoinen testi menossa. Uskon että molemmat onnistuvat, mutta täytyy seurata, ilmeneekö myöhemmin eroa kasvussa. En ole koskaan älynnyt ottaa basillikasta pistokkaita. Juurtuvatko ne helposti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva testailla välillä eri tuotteita :). Minä bongasin tuon basilikapistokas vinkin netistä ja kokeilen nyt. Irrotin pistokkaasta muutaman lehden, jolloin se tekee juuret vesilasissa. Sitten vaan latvomaan, kun on pistokas on päässyt multaan. Ehkäpä alkaa kasvaa ja haarottumaan :)

   Poista
 5. Tuota mullan testausta on hyvä välillä tehdä ja vertailla tuloksia.
  Kelloköynnökset antavat välillä odottaa pitkäänkin putkahtamista esiin mullasta. Minulla vasta kolme tainta on lähtenyt kasvuun ja kylvin siemenet jo tammikuun loppupuolella. No nyt odottelen mielenkiinnolla ovatko siinä kaikki vai joudunko suorittamaan lisäkylvöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein kylvöt samoihin aikoihin kanssasi. Yksi kelloköynnös lähtenyt kasvuun ja se tuli esiin varmaan jo pari viikkoa sitten. Äsken tihrustelin purkkeja ja tuliskohan sieltä huomenna toinen esiin?????!

   Poista
 6. Kelloköynnöstä kylvin myös muutama päivä sitten. Luin jostain, että voi kestää kolmekin viikkoa itäminen. Sitä odotellessa 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odottavan aika on pitkä :). Tuon yhden itäneen perusteella kelloköynnöksen taimet ovat hienoja kun sieltä viimein putkahtaa esiin niin roteva kasvin alku!!!

   Poista